A mérsékelt égövön általában csak az állatok takarmányozására használt lucerna (Medicago sativa) sokrétű, jótékony hatását a népi gyógyászat már régóta ismeri. A lucerna egyike a legbehatóbban tanulmányozott növényeknek. Rengeteg vitamint és ásványi sót, és az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimet tartalmaz, ezért kiemelkedik az „átlagos” zöldségek, gyümölcsök közül.
Föld feletti részeiben, kiváltképp a leveleiben jelentős mennyiségű béta-karotin (A-vitamin elővitaminja), és ergoszterin (D2-provitamin), K-, E-, C- és többféle B-vitamin, valamint kálium, vas, kalcium és foszfor van. A lucerna mindezeken túl nyolcféle enzimet (lipázt, amilázt, erepszint, koagulázt, emulzint, invertázt, peroxidázt és pektinázt) is tartalmaz. Fehérjéje rendkívül jó minőségű, mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért közel olyan összetételű, mint a marhahús, és a mennyisége is jelentős (mintegy 6%). Nem meglepő tehát, hogy a népgyógyászatban általános erőnlétfokozóként és csontképzőként is használták, de ismerték a növény speciális tulajdonságait is, melyek sajátos hatóanyagainak köszönhetőek.
Lucerna tartalmú étredkiegészítőket keres? Kattintson ide!
Ugyanis a lucerna nagy mennyiségben tartalmaz egy olyan sajátságos anyagot (tio-metil-metionin), amit „U-vitamin”-nak neveztek el. Kémiai szerkezetét tekintve a metionin S-atomon metilezett L-konfigurációjú, bázikus jellegű reakcióképes szulfóniumszármazéka. A magasabb rendű növényekben S-adenozil-metioninból képződik. A szervezetben részt vesz a kolin és a keratin szintézisében. Fontos biokémiai metilezőszer, a metionint is helyettesíti. Az U-vitamin hatékonyan védi a nyálkahártyák egészségét. Magas alkálitartalmánál fogva lúgos természetű, ezért hosszabb távon alkalmazva gátolja a szervezet elsavasodását, az anyagcsere, valamint a közérzet és a teljesítőképesség szempontjából jóval kedvezőbb, enyhén lúgos irányba tolja a szervezet pH-ját. A korszerű készítményekben a lucerna hatását tovább szokták fokozni azzal, hogy lúgos természetű savlekötő anyagokkal (pl. magnézium-karbonát) kombinálják. Az U-vitaminnak van egy másik fontos hatása is, mégpedig a lipotróp, azaz „zsírégető” hatás, amit fogyókúra esetén különösen kedvező tulajdonság.
A lucerna, mivel nagy mennyiségben tartalmaz olyan szaponin-glikozidokat, melyek a bélben oldhatatlan – ezáltal felszívódásra képtelen – komplexeket képeznek a táplálék- és az epe-eredetű koleszterinnel, ami így a széklettel kiürül. Ezen tulajdonságánál fogva előnyösen befolyásolhatja a vérzsír (lipid) szintet, támogatja a normál koleszterinszint fenntartását.
Figyelemreméltó a lucerna K-vitamin (fillokinon) tartalma is, mely szerepet játszik a normál véralvadási folyamatokban, valamint elősegíti a szív és keringési rendszer megfelelő működését.
Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:
- Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.
- A véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét!
- Két-három hónapos folyamatos szedés után célszerű egy hónapos szünetet tartani.