jún
17

A béta-karotin a karotinoidok csoportjába tartozó, ún. izoprénvázas vegyület. Fontos antioxidáns, emellett az A-vitamin egyik elővitaminja.

Béta-karotin tartalmú termékeket ide kattintva találhat.


A b-karotinból hidrolízis után két molekula retinol keletkezik. Az átalakulást több tényező, például a szervezet A-vitamin ellátottsága is befolyásolja, ezért is mondhatjuk, hogy a szervezet mindig az ellátottságnak megfelelően állít elő belőle annyit, amennyire épp szüksége van.  Csökkent A-vitamin felvételnél a b-karotin A-vitaminná átalakítása növekszik, kielégítő A-vitamin ellátottság mellett pedig csökken.

A b-karotin hasznosulása erősen ingadozó lehet, ami feltehetően a zsírfelszívódással van összefüggésben. Szükségletét nagyban befolyásolja az életkor, a nem, a szervezet aktuális A-vitamin ellátottsága,l a fizikai aktivitás, illetve számításba jöhetnek még egyéb állapotok is (pl. idős kor, betegség, terhesség és szoptatás, stb.)

A b-karotin növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő, a színes zöldségek (sárgarépa, sóska, paradicsom) és gyümölcsök (sárgadinnye, sárgabarack, cseresznye) tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Milyen előnyei vannak a béta-karotinnak?

-         az A-vitamin előanyagaként elősegíti a szem egészségének megőrzését,
-         antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, ezáltal a sejtek, szövetek védelméhez,
-         hozzájárulhat a bőr egészségének fenntartásához, öregedésének késleltetéséhez,
-         elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését,
-         rendszeres alkalmazása elősegítheti a bőr védelmét a napozás során nagy mennyiségben érő UV sugárzással szemben*,
-         támogatja az egészséges bőrpigmentációt, azaz a barnulást.
-         mint sárgás színű festékanyag, a hámrétegben lerakódva önmagában is bronzosabb színt kölcsönöz a bőrnek.


FIGYELEM!

-         dohányzók és azbeszttel dolgozók számára magas (4,8mg/nap) b-karotin tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása nem ajánlott!
-         *A b-karotin nem helyettesíti a megfelelő fényvédő szerek alkalmazását!

A bejegyzés trackback címe:

https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr471191750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SG.hu WebTop freestat.hu
süti beállítások módosítása