jan
12

C-vitamin

Címkék: egészség vitamin calivita | Szerző: csjoe | 7:40 pm

A C-vitamin (aszkorbinsav), valószínűleg a legismertebb és legtöbbet használt vitamin. Szinte nincs olyan étrend-kiegészítő csoport a piacon, amely annyiféle készítményt tudna felmutatni, mint a C-vitaminok. A magyarok joggal büszkék arra, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert adta a világnak. Először neki sikerült kivonni a paprikából, s ezért a nagyszerű felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjat kapott.
 

A C-vitamin a legtöbb zöldségfélékben, gyümölcsökben megtalálható, amellyel mindennapjaink során találkozunk. Gazdagon tartalmazza pl. a citrom, ribizli, eper, sárgadinnye, a burgonya, káposzta, sóska, karalábé, csipkebogyó, és a zöldpaprika. Nagyon „kényes”, hőre, fényre, fémekre bomlik ezt a tárolásnál mindenképp figyelembe kell venni. Fontos tudni, hogy teljes vitaminhatással csak az ún. „balraforgató”, az L-aszkorbinsav rendelkezik, a jobbra forgató és egyéb kémiailag rokon vegyületek („szintetikus”) nem, vagy csak kisebb mértékben hatásosak.

A C-vitamin szükséglete több tényezőtől is függ: nehéz fizikai munka, a sport, tartós stressz, alkoholfogyasztás, gyógyszerek (pl. barbiturátok, tetraciklin tartalmú antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, stb.), városi, szmogdús környezet, dohányzás, terhesség, stb. során szükséglete magnő. Változik a szükséglet az életkor függvényében is.

A C-vitamin számos jótékony hatással rendelkezik:

- Erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben,
- Sok enzimet aktivál (papain, argináz, stb.), fontos szerepe van a sejtlégzésben,
- Segíti az arginin, valamint ösztrogén hormonok hatását,
- Részt vesz a kollagénképzésben, így hozzájárul a normál csontosodási folyamatokhoz, illetve segíti a sebgyógyulást. Hiányában ezért tünet lehet a sebek lassú gyógyulása, a csontnövekedés zavara, stb. is,
- Redukálja a szabad gyököket ezért az egyik legkiválóbb antioxidáns,
- Elősegíti a növényi eredetű vas redukcióját és a bélben a vas ettől függő felszívódását,
- Elősegíti a gyógyszerek, toxikus anyagok inaktiválását a májban,
- Fokozza a csontvelő működését és emeli a trombocita (vérlemezke) számot,
- A folsavval és a B12-vitaminnal együtt ösztönzi a vörösvértestek érését.

A C-vitamin hiánya: a klasszikus, súlyos C-vitamin hiány gyermekeknél a Möller-Barlow-kór, felnőtteknél a tankönyveinkből már jól ismert skorbut, mely már az ókorban is ismert, betegség volt, a „tenger pestisének” nevezték. A nem kielégítő C-vitamin ellátottság legáltalánosabb jele az általános fáradtság, csökkent vitalitás, mentális jólét megromlása, betegségek utáni lassú felépülés, a fertőzésekkel szembeni érzékenység, valamint az elhúzódó sebgyógyulás, esetleg elszórt, pontszerű vérzések (petechiák) a bőrön, fogínyvérzés.

A C-vitamin a vízoldékony vitaminok közé tartozik, így néhány órával a bevétel után – különösen fokozott fizikai igénybevétel, edzés esetén még gyorsabban – ki is ürül a szervezetből. Szerencsére azonban ma már léteznek folyamatos felszívódású készítmények is, ami azt jelenti, hogy a C-vitamin jelenléte folyamatosan biztosított, és ezáltal mindig hozzáférhető a szervezet számára. A CaliVita készítményei között többféle C-vitamint is talál, válassza azt, amely az ön számára a legmegfelelőbb!

A következő oldalon C-vitamin-t tartalmazó termékeket talál:

http://jolanda.hu/hatoanyagok/cvitamin-12/szponzor-1

A bejegyzés trackback címe:

https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr23873474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SG.hu WebTop freestat.hu
süti beállítások módosítása