jan
12

Noni- így nevezik a Hawaii-ak, de tudományos körökben Morinda citrifolia-ként tartják számon. Ez az örökzöld növény Polinéziában, Malajziában, Ausztráliában és délkelet-Ázsiában is honos, magassága az apró bokor mérettől egészen 10 méterig terjedhet. A népi gyógyászatban körülbelül 2000 éve alkalmazzák. Afrikában elsősorban általános salaktalanítóként, Indiában főleg vitalizáló, vágyfokozó szerként, Ausztráliában és Közép-Amerikában főként az egészségre gyakorolt számos egyéb jótékony hatásai miatt. A nyugati országok figyelme csak pár évtizede fordult a Noni felé.

Noni tartalmú étrendkiegészítőket keres? Kattintson ide!

Dr. Ralph Heinicke elismert biokémikus a hetvenes évek elején kezdett kutatásokat a Xeronin nevű anyaggal, és több mint 45 évet töltött az alkaloida működésének tanulmányozásával.
A xeronin egy viszonylag kis alkaloida, amely fiziológiailag igen aktív, de az emberi test sejtjeinek helyes működéséhez elengedhetetlen. Dr. Heinicke kutatásai során a Noni gyümölcsében észlelhető mennyiségű pro-xeroninra, azaz a xeronin előfutárára bukkant, melynek elsődleges funkciója a specifikus proteinek merevségének és formájának szabályozása. Mivel ezek a proteinek különböző feladatokat látnak el a sejten belül, érthető, hogy a xeronin hatása hihetetlenül széleskörű fiziológiai reakciókat produkálhat. Közömbös tulajdonságai miatt korábban rendre elkerülte a biokémikusok figyelmét, most azonban kiderült, hogy hatalmas jelentőséggel bír.

A proxeronin egy speciális enzimhez kötődve - amely szintén megtalálható a noniban - xeronin képződést indukál. Ez a biokémiai kombináció kimutathatóan jó hatással van a sejtek falának funkcióira, ami az összes fiziológiai reakciót meghatározza. A sejtek falának áteresztőképességét szabályozva normalizálja a sejtműködést, javítja a tápanyagok felszívódását. Enzimek alkotórésze, hatékony sejttámogató, valamint immunrendszerünk normál működéséhez is nagymértékben hozzájárul. A májban ugyan raktározódik nagyon kis mennyiségű proxeronin, ezt az agy jelzésére 2 óránként kibocsátja, a test többi szerve pedig a véráramlás során jut hozzá.

Mindennapi táplálékunkkal szintén magunkhoz veszünk bizonyos mennyiségű proxeronint, de a noni különösen nagy mennyiségben tartalmazza. A xeronin-szükségletet a stressz, fokozott szellemi/fizikai igénybevétel nagymértékben fokozza.

A noniban található még scopoletin, mely a tobozmirigyre hatva a szerotonin és melatonin termelését befolyásolja. Ez az oka annak, hogy jótékonyan csillapítja a hangulati hullámzást, valamint jó hatással van a normál alvási ciklus fenntartására. A gyümölcs kivonata serkenti a nitrogén-oxid termelődését is, amely értágító hatású, ezáltal javíthatja a szövetek vérellátását.

A fentiek említésével azonban korántsem teljes a sor. A noni ezen túl 18 esszenciális aminosavat is tartalmaz, amelyet a szervezet maga nem tud előállítani, viszont létfontosságúak számára. Gazdag emellett ásványi anyagokban (Na, K, Fe, Mn, Mg), és vitaminokban, melyek támogatják szervezetünk egészséges működését.

Valószínűleg még negyvenévi kutatómunka után sem sikerült a noni valamennyi titkát felfedni. Eddig több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványi anyagot és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhető a noni kiváló immunerősítő és sejtregeneráló hatása.

 

Milyen valószínűsíthető szerepe van a Noninak a szervezetben?

·        Támogatja a normális sejtműködést és sejtregenerációt,

·        Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez,

·        Antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben,

·        A benne levő proxeronin megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását,

·        Támogatja a sejtek anyagcseréjét (enzimek, aminosavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok),

·        Támogatja a keringést: a scopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok erősítik az érfalakat,

·        Javíthatja a teljesítőképességet és a hangulatot: a xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését,

·        Telítetlen zsírsav, vitamin és nyomelem, valamint számos bioaktív anyagánál fogva általános egészséget támogató hatással bír.

Mikor érdemes kipróbálni?


Legideálisabb természetesen a friss gyümölcs lenne, ám ez nehezen elérhető. Szerencsére ma már számos olyan kiváló termék közül választhatunk, melyek tartalmazzák a Noni jótékony alkotóelemeit, s így kiváló hatásait is. Általános vitalitásfokozásra kiválóan alkalmazható, de kimerültség, lehangoltság esetén is ideális lehet. Alkalmazhatjuk emellett az erőnlét javítására, a szervezet saját védekező-rendszerének támogatására, azaz preventív célra is. A noni nem csodaszer, és nem is gyógyszer! A benne található aktív hatóanyagok valóban hatékonyan támogatják szervezetünket, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges életmódot, valamint az orvos által előírt kezelést.

 

Forrás: Dr. Ralph Heinicke: Xeronin és a sejt regeneráció

A bejegyzés trackback címe:

https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr45873534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SG.hu WebTop freestat.hu
süti beállítások módosítása