A szelént Jons Berzelius fedezte fel 1817-ben. Neve a görög Seléné (hold) szóból ered sápadt fehér színe miatt. Sokáig mérgező vegyületnek tekintették, de kutatások bebizonyították, hogy a szelén a táplálkozás nélkülözhetetlen összetevője, mely hatékonyan támogatja a szervezet egészségét. Természetes forrásai a húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, illetve a gabonafélék. A szelén változó mennyiségben található meg a talajban. Az egyes térségek közötti eltéréseket tükrözi a növényekben, köztük a kalászosokban levő szelén mennyisége. A szelén fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Az antioxidáns hatású glutation-peroxidáz enzim részeként elősegíti a sejtek és a szövetek védelmét bizonyos szabad gyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Támogatja az immunrendszer egészséges működését, emellett szükséges a jódtartalmú pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez is. Az egyoldalúan táplálkozók (például a vegetariánusok) szelénbevitele általában alacsony, kiegészítése szükséges lehet. Fontos tudni, hogy a szelén és az E-vitamin szinergikus hatású, ami azt jelenti, hogy együttesen erősebben hatnak. A szerves kötésű szelén felszívódása és hasznosulása jobb, mint a szervetlen kötésű szeléné.
nov
2
Pro Selenium
Címkék: egészség calivita jolanda jolanda.hu avitaminbolt avitaminbolt.hu calivita.com | Szerző:
kopifrappapapa
| 10:26 am
0
Szólj hozzá! A bejegyzés trackback címe:
https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr962415466
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.