nov
2

 A szelént Jons Berzelius fedezte fel 1817-ben. Neve a görög Seléné (hold) szóból ered sápadt fehér színe miatt. Sokáig mérgező vegyületnek tekintették, de kutatások bebizonyították, hogy a szelén a táplálkozás nélkülözhetetlen összetevője, mely hatékonyan támogatja a szervezet egészségét. Természetes forrásai a húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, illetve a gabonafélék. A szelén változó mennyiségben található meg a talajban. Az egyes térségek közötti eltéréseket tükrözi a növényekben, köztük a kalászosokban levő szelén mennyisége. A szelén fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Az antioxidáns hatású glutation-peroxidáz enzim részeként elősegíti a sejtek és a szövetek védelmét bizonyos szabad gyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Támogatja az immunrendszer egészséges működését, emellett szükséges a jódtartalmú pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez is. Az egyoldalúan táplálkozók (például a vegetariánusok) szelénbevitele általában alacsony, kiegészítése szükséges lehet. Fontos tudni, hogy a szelén és az E-vitamin szinergikus hatású, ami azt jelenti, hogy együttesen erősebben hatnak. A szerves kötésű szelén felszívódása és hasznosulása jobb, mint a szervetlen kötésű szeléné.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr812415466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SG.hu WebTop freestat.hu
süti beállítások módosítása