sze
20

A nők életének vannak olyan szakaszai, amikor tápanyagszükségletük eltér az átlagemberétől. A terhes és szoptató anyák vitamin- és ásványianyag-igénye is megnövekszik. Az optimális vitaminellátottság nemcsak az anya egészségének fenntartásához, hanem a magzat egészséges fejlődéséhez is fontos.


A zavartalan terhesség és a gyermek egészséges fejlődésének egyik feltétele az anya megfelelő tápanyag-, illetve vitamin- és ásványianyag-ellátottsága. A terhes nőknek a várandósság időszakában megnövekszik a vitamin- és ásványianyag-szükséglete. A vasszükséglet a terhesség második felében a fokozott vérképződés miatt nagyobb. Ezzel párhuzamosan megnövekszik a C-vitamin-igény is, mely nem csak antioxidáns és az immunrendszer egészségét védő vitamin, a vas felszívódását is segíti. A folsav nélkülözhetetlen az egészséges sejtosztódáshoz, illetve a magzati velőcső normál struktúrájának kialakulásához, valamint a vérképzéshez. Szükséglete kb. 100%-kal nő a várandósság idején. A B-vitamin-család tagjaiból kb. 25-30%-kal nő meg a szükséglet. Kalciumból a kismamák szintén fokozott bevitelre szorulnak, hiszen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez nagyobb mennyiségre van szükség. Ugyanez vonatkozik a magnéziumra is, amely szintén a csontok és fogak normál szerkezetét segíti elő, valamint a szervezet kalcium-nátrium-kálium egyensúlyáért is felel. Fontos megemlíteni, hogy - különösen tervezett babavárás esetén - nemcsak a terhesség alatti vitamin- és ásványianyag-bevitelre kell ügyelni, hanem a fogantatáskor a szervezet vitaminraktárainak telítettsége is fontos. Célszerű tehát tervezett babaváráskor már a fogantatást megelőzően feltölteni raktárainkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jovitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr602310339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
SG.hu WebTop freestat.hu
süti beállítások módosítása